Menu

Zo beveilig je jouw (zakelijke) Mac het beste


Zo beveilig je jouw (zakelijke) Mac het beste

Zeker als je jouw Mac zakelijk gebruikt is het belangrijk om deze goed te beveiligen. Als ondernemer ben je niet alleen verantwoordelijk voor je eigen data, maar ook voor die van je klanten. Sterker nog: als je persoonsgegevens van klanten of personeel opslaat, ben je verplicht extra maatregelen te nemen om deze gegevens goed te beschermen. Daarom vertellen wij je hieronder hoe je jouw Mac het beste beveiligd als je deze zakelijk gebruikt.

Een sterk wachtwoord

De eerste stap om jouw Mac beter te beveiligen is, misschien een inkopper, het instellen van een sterk wachtwoord (of überhaupt een wachtwoord als je dit nu nog niet hebt). Ga naar Systeeminstellingen > Touch ID enwachtwoord en klik op Wijzig. Je kunt zelf een wachtwoord verzinnen of er eentje voor je laten bedenken door op het sleuteltje te klikken. Omdat je het wachtwoord van je Mac regelmatig zult moeten intikken is wel zo praktisch als je dit wachtwoord uit je hoofd weet. Het is dus aan te raden zelf iets te verzinnen. De enige eis die Apple eraan stelt is dat het minimaal vier tekens bevat. Dat is natuurlijk niet perse een heel sterk wachtwoord.

Onze tips voor het verzinnen van een sterk wachtwoord:

  • Gebruik een wachtwoord van minimaal 12 tekens.
  • Zorg voor een mix van letters, cijfers en speciale tekens.
  • Maak een korte zin die voor jou logisch is, maar niet voor een buitenstaander.
  • Gebruik niet overal hetzelfde wachtwoord voor. Zo voorkom je dat als er een online wachtwoord wordt gehackt het wachtwoord van je Mac ook op straat ligt.

Stel Touch ID in

Heb je een MacBook met Touch ID? Dan is het slim om deze te activeren. Als je al een sterk wachtwoord heb ingesteld zorgt Touch ID er niet voor dat je Mac nóg beter beveiligd is, maar wel dat je het wachtwoord niet steeds hoeft in te tikken. Hierdoor zul je eerder een sterker wachtwoord instellen wat de beveiliging uiteindelijk ten goede komt.

Je kunt Touch ID gebruiken om je Mac te ontgrendelen, aankopen te doen met Apple Pay en in de App Store en iTunes Store. Ook kun je Touch ID gebruiken om automatisch opgeslagen wachtwoorden in te vullen als hierom gevraagd wordt in bijvoorbeeld Safari.

Tip: Als je een Apple Watch hebt kun je deze ook gebruiken om je Mac te ontgrendelen. Je hoeft de Watch hiervoor alleen maar om je pols te hebben als je de Mac uit slaapstand haalt. Extra snel!

Versleutelde opslag

Het versleutelen of coderen van digitale gegevens, oftewel encryptie, is een belangrijke stap om de data op je Mac goed te beveiligen, zeker als je deze zakelijk gebruikt. Hier hoef je in de meeste gevallen niks meer voor te doen. Dat leggen we hieronder uit.

Mac met een Apple T2-chip of Apple silicon

Als je een Mac met een Apple T2-chip (geïntroduceerd in 2018) of Apple silicon (geïntroduceerd in 2020) hebt dan is de data automatisch al versleuteld. Je hoeft dus, naast de stappen die we verder in dit artikel beschrijven, geen extra actie meer te ondernemen om de data op je Mac te versleutelen.

FileVault

Als je een Mac zonder Apple silicon of T2-chip hebt, moet je FileVault inschakelen om je gegevens te versleutelen.

FileVault kan alleen door een beheerder worden geconfigureerd. Wanneer je FileVault inschakelt, moet je aangeven hoe je de opstartschijf wilt ontgrendelen als je ooit je wachtwoord vergeet: via je iCloud-account en -wachtwoord of met een herstelsleutel. Maak je geen gebruik van iCloud dan zal je een herstelsleutel krijgen. Bewaar de sleutel op een veilige plek die je niet vergeet en zich niet in dezelfde ruimte als je Mac bevindt. Het is belangrijk dat je je herstelsleutel niet vergeet. Als je FileVault inschakelt en je later je inlogwachtwoord vergeet, je inlogwachtwoord niet opnieuw kunt instellen en ook je herstelsleutel niet meer weet, kun je niet meer inloggen op je account en heb je op geen enkele manier meer toegang tot je bestanden en instellingen.

FileVault kun je instellen via Systeeminstellingen > Privacy en beveiliging > FileVault.

Beveilig je externe schijven

Naast de data op je Mac is het verstandig om je externe (back-up) schijven te beveiligen. Zo hoef je niet bang te zijn dat een rondslingerende of gestolen USB schijf een datalek veroorzaakt.

Om verwisselbare media, zoals externe schijven of geheugenkaarten, te versleutelen met een wachtwoord volg je de volgende stappen:

  1. Open een venster in de Finder op de Mac en houd de Control-toets ingedrukt terwijl je in de navigatiekolom op het onderdeel klikt dat je wilt versleutelen.
  2. Kies Versleutel [naam van onderdeel] uit het menu.
  3. Maak een wachtwoord aan voor de schijf en klik op Versleutel schijf.

Belangrijk: Noteer dit wachtwoord en bewaar het op een veilige plaats. Zonder dit wachtwoord heb je geen toegang meer tot de versleutelde schijf.

Als je Time Machine gebruikt voor het maken van back-ups kun je deze versleutelen op het moment dat je Time Machine instelt via Systeeminstellingen > Algemeen > Time Machine.

Houd je Mac up to date

Ook het up-to-date houden van je Mac is een belangrijke stap in een goede beveiliging. Ga regelmatig naar Systeeminstellingen > Algemeen > Software-update om te kijken of er nieuwe updates zijn of volg ons op social media om op de hoogte te blijven. Lees ook onze blog over de laatste update ‘Sequoia’.

Schakel twee-staps-verificatie in voor online accounts

Naast de data op je Mac en externe schijven is het ook verstandig om je online data goed te beveiligen. Met een tweede beveiligingslaag, vaak twee-factor-authenticatie, twee-staps-verificatie of meervoudige verificatie genoemd, zorg je ervoor dat je naast een gebruikersnaam en wachtwoord nog een tweede factor nodig hebt om jezelf te identificeren. Vaak is dit door middel van een code die je krijgt toegestuurd of zelf kunt genereren. Zo wordt het voor een ander nagenoeg onmogelijk om in je account te komen.

Schake twee-factor authenticatie in voor online accounts
Schake twee-factor authenticatie in voor online accounts

Verificatie vindt meestal plaats via een SMS of e-mail, een pushmelding, een authenticator app of wachtwoord manager. Je stelt twee-factor-authenticatie meestal in door in te loggen op je online account en naar de beveiligingsinstellingen te gaan. Hoe dit precies ingesteld moet worden is voor elke dienst verschillend.

Duidelijke instructies voor personeel

Jij kunt je apparaten nog zo goed beveiligen, als een medewerker dit niet doet kan het alsnog leiden tot een datalek. Zorg dus dat jouw beveiligingsmaatregels duidelijk zijn bij je personeel, zij zich hier ook aan houden en dat ze weten hoe ze hun Mac en data goed moeten beveiligen.

Samengevat: zo beveilig je jouw Mac als je deze zakelijk gebruikt

  • Begin met het instellen van een sterk wachtwoord en eventueel Touch ID
  • Versleutel de opslag met FileVault als je een Mac hebt zonder Apple silicon of T2-chip
  • Beveilig verwisselbare media zoals externe schijven
  • Houd je Mac up to date
  • Schakel twee-staps-verificatie in voor online accounts
  • Zorg dat je personeel zich aan de genomen beveiligingsmaatregels houdt

Advies op maat door Upgreatest

Heb je nog vragen of wil je graag persoonlijk advies? Wij geven je advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op , dan helpen we je verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten