Menu

Toetsenbord layout - welke verschillen zijn er?


Toetsenbord, welke verschillen zijn er?

Bij Upgreatest kun je kiezen uit 4 soorten toetsenborden. Maar wat is het verschil tussen de toetsenborden en waar wil jij voor kiezen. Upgreatest legt uit.

4 soorten uit 4 landen

De vier soorten toetsenborden die bij ons te koop zijn, zijn gekoppeld aan verschillende landen. Logisch wanneer je bedenkt dat een ß (Ringel-s/Eszett/scharfes s) veel voorkomt in Duitsland, maar niet in Nederland. Terwijl de ç (cedille/cédille) juist in Frankrijk populair is.

Bekijk hieronder de vier toetsenborden die je bij Upgreatest kunt kopen, waar Nederlands en Engels VS (USA layout) veruit het meest worden verkocht.

Het verschil tussen Nederlands en Engels VS (USA-layout)

Laten we beginnen met de meest verkochte varianten, Nederlands en Engels VS (USA-layout). Beide hebben de letters op dezelfde locatie zitten. De zogenoemde QWERTY indeling, de eerste 6 letters op het toetsenbord.

Keyboard Layout Nederlands
Voorbeeld Nederlandse toetsenbord layout

Nederlands

Het Nederlandse toetsenbord heeft een verticale Return toets aan de rechterkant. De shiftknop aan de linkerkant is een stuk kleiner dan de Engels VS (USA-layout). Daarmee is er ruimte voor de tilde/grave accent toets ernaast. Bij het Engels VS (USA-layout) toetsenbord bevindt deze zich boven de Tab-toets (links bovenin).

Daarnaast heeft het Nederlandse toetsenbord een €-teken boven de “2” zitten. Om deze te gebruiken dien je de knoppencombinatie ALT + 2 in te drukken, dit werkt ook onder een Engels VS (USA-layout) toetsenbord als je de lokalisatie instelt op Nederlands.

Keyboard Layout US
Voorbeeld Engels VS (USA-layout) toetsenbord layout

Engels VS (USA-layout)

Het Engels VS (USA-layout) type is te herkennen aan de Engelse woorden (Delete en Capslock). De horizontale Enter/Return-toets aan de rechterkant is een stukje groter dan de ander typen. Verder zit er een bredere Shift toets links. Zie hierboven:

Keyboard Layout Frans
Voorbeeld Franse toetsenbord layout

Frans

Op het Franse toetsenbord vind je natuurlijk de ç (cedille/cédille) terug. Deze staat onder de 9. Direct een groot verschil met de andere toetsenborden, de cijfers staan bovenaan en de symbolen daaronder. Ook het Franse toetsenbord heeft een verticale enter rechts en kleine shift aan de linkerkant. Daarnaast zijn er wat knoppen en letters verwisseld waardoor de eerste 6 letters AZERTY zijn, de QW zijn naar beneden verplaatst.

Keyboard Layout Duits
Voorbeeld Duitse toetsenbord layout

Duits

Het Duitse toetsenbord heeft de ß (Ringel-s/Eszett/scharfes s) mooi bovenaan staan, naast de 0. Ook hier een verticale enter rechts en kleine shift links. Verder zijn er wat symbolen en letters gehusseld waardoor de eerste 6 letters QWERTZ zijn, klein verschil met de QWERTY.

Persoonlijk advies

Heeft dit artikel jou geholpen bij het maken van een keuze of wil je toch nog wat vragen stellen. Neem vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten