Menu

Drie tips bij het kiezen van de juiste Mac voor audio- en videobewerking


Kies de juiste Mac voor audio- en videobewerking

Als je je veel bezighoudt met audio- en/of videobewerking is het hebben van de juiste computer het halve werk. Een geschikte machine zorgt er niet alleen voor dat je snel en vlekkeloos je werk kunt doen, het zorgt ook voor een beter eindresultaat en voorkomt een hoop frustratie. Aangezien audio- en videobewerking veel van een computer vraagt is het zaak het juiste model passend bij jouw werkzaamheden te kiezen. Daarom geven wij je drie tips bij het kiezen van de juiste Mac voor audio- en videobewerking.

1. Kies voor voldoende rekenkracht en werkgeheugen

Allereerst is het belangrijk om te zorgen voor voldoende rekenkracht en werkgeheugen. Audio- en videobewerking is nu eenmaal een zeer intensieve taak voor een computer. Zeker als je meer taken tegelijk uitvoert, is er meer rekenkracht nodig en helpt voldoende werkgeheugen met het snel verwerken van deze taken. Je wilt natuurlijk niet eindeloos lang hoeven wachten op het renderen van een video of exporteren van je audio bestanden. Of erger nog: steeds je Mac opnieuw moeten opstarten omdat hij blijft vastlopen. Kies dus voor voldoende rekenkracht en werkgeheugen te beginnen bij de juiste chip:

De chip

De centrale processor (CPU) is het belangrijkste onderdeel van de Mac en fungeert als het ‘controlecentrum’. Deze zorgt ervoor dat het besturingssysteem en de apps op de Mac kunnen draaien. De CPU interpreteert, verwerkt en voert instructies uit. De prestaties hiervan bepalen dus grotendeels de snelheid waarmee je data kunt verwerken. Voor de echte hardcore audio- / videoprofessional heeft Apple de Pro-, Max- en Ultra-chips gemaakt. Deze zijn voorzien van verschillende kernen (cores) die de prestaties (performance-cores) en efficiëntie (efficiency-cores) van de centrale processor bepalen.

Daarnaast is er ook nog een de grafische processor (GPU) die belangrijk is voor de — je raadt het al — grafische prestaties en videoweergave. Hiervan moet je het dus voornamelijk hebben bij videobewerking of 3D-ontwerp.

Hoeveel rekenkracht voor jou voldoende is, ligt aan het niveau waarop je bezig bent met audio- en videobewerking. Doe je dit hobbymatig dan kun je prima uit met Apple’s M2 chip. Ben je er dagelijks voor je werk mee bezig en wil je meerdere zware taken tegelijk uit kunnen voeren dan kun je beter kijken naar een Mac met een Pro-, Max- of Ultra-chip. De M3-chips zijn namelijk rond 17% sneller bij single-core taken en ongeveer 21% sneller in multi-core taken. Ook op grafisch gebied zijn de prestaties van de M3-chip een stuk beter met een toename van zo’n 15%.

Wil je maximale prestaties en nooit meer tegen de limieten van je Mac aanlopen dan is de Mac Studio met een 24‑core CPU en 60‑core GPU jouw ultieme Mac.

M3-chip Lineup
M3-chip Lineup

Werkgeheugen

Naast de chip speelt ook het werkgeheugen (Apple noemt dit centraal geheugen) een belangrijke rol bij het leveren van hoge prestaties. Vooral bij het multitasken is het van belang dat er voldoende werkgeheugen beschikbaar is. Dit wordt namelijk gebruikt om tijdelijk informatie op weg te schrijven en helpt jou om snel te kunnen wisselen tussen verschillende taken. Hoe meer centraal geheugen je hebt, hoe meer apps je tegelijkertijd geopend kunt hebben. En hoe beter de prestaties zijn.

Voor audio- en videobewerking op de Mac is 16 GB de minimaal aanbevolen hoeveelheid. Als je voornamelijk complexe dingen doet waarbij je met gigantische bestanden en bibliotheken werkt dan heb je minimaal 24 GB nodig. De algemene regel hierbij is: hoe zwaarder de bewerkingen, hoe meer werkgeheugen je nodig zult hebben.

Je kunt als gebruiker zelf niet bij het werkgeheugen. Het is dus verstandig om bij aanschaf te bedenken hoeveel werkgeheugen je nodig zult hebben, nu én in de toekomst. Het is na aanschaf niet meer uit te breiden.

2. Maak een keuze voor draagbaar of vast

Onze tweede tip is om van tevoren te bepalen of je een draagbare Mac zoekt die je overal mee naar toe kunt nemen of liever een vaste werkplek met een groot scherm. Ga je voor draagbaar dan is de MacBook Pro M3 over het algemeen de beste optie voor audio- en videobewerking. Doe je dit wat minder intensief, bijvoorbeeld hobbymatige audio- of videobewerking, en heb je een wat lager budget dan zou zelfs een nieuwe generatie MacBook Air in aanmerking kunnen komen.

Hoeft jouw Mac niet draagbaar te zijn en ben je op zoek naar een all-in-one oplossing dan kun je gaan voor de iMac. Deze heeft een hoogwaardig en lekker groot scherm (24-inch) en is iets betaalbaarder dan de MacBook Pro. Er zit genoeg rekenkracht in voor gemiddelde creatieve werkzaamheden zoals het bewerken van een korte video of het opnemen en nabewerken van een aantal audio tracks. Let hierbij wel op dat je kiest voor voldoende rekenkracht en werkgeheugen (zie tip één).

Ga je liever voor een vaste werkplek, vind je het fijn om met een groot scherm te werken én wil je maximale prestaties dan kun je het beste kijken naar de Mac Studio. Deze is als losse computer te koop (je zult zelf voor een scherm moeten zorgen) en kan, in tegenstelling tot de iMac, hierdoor dus nog steeds makkelijk worden meegenomen naar een andere locatie (waar een compatible scherm aanwezig is) mocht het nodig zijn. De Mac Studio ondersteunt tot wel acht 4K-displays, zes 6K-displays of drie 8K-displays op 60HZ. Perfect dus voor pixelperfect videobewerking.

Mac Studio Display
Mac Studio Display
MacBook Pro 14-inch & 16-inch
MacBook Pro 14-inch & 16-inch

3. Ga voor voldoende opslag

In elke Mac zit een SSD (Solid State Drive) met een bepaalde hoeveelheid opslag ruimte. Dit wordt gebruikt voor het opslaan van het besturingssysteem en al je bestanden. Het hebben van te weinig opslagruimte is niet alleen heel onpraktisch, het kan de Mac ook aanzienlijk trager maken. Zeker als je zware programma’s gaat gebruiken is voldoende opslagruimte een must. Het is zelfs zo dat de kleinere SSD-schijven in de Mac worden beperkt in snelheid. Hierdoor is de Mac dus, ook met voldoende vrije ruimte, trager dan een Mac met een grotere SSD-schijf. Zo is de opslag in een MacBook Air met een 512 GB SSD twee keer zo snel als de opslag in het 256 GB model. Hetzelfde geldt voor de MacBook Pro met 512 GB ten opzichte van die met 1 TB.

De opslagruimte varieert bij Apple van minimaal 256 GB in de MacBook Air tot maximaal 8 TB in de MacBook Pro 16-inch of Mac Studio. Wil je meer dan 2 TB aan schrijfruimte dan zul je voor een MacBook Pro 16-inch, Mac Studio of Mac Pro moeten kiezen.

Net als bij werkgeheugen geldt ook hiervoor dat je de opslagruimte later niet kunt (laten) uitbreiden. Bereken dus goed hoeveel je nodig denkt te hebben. Hoeveel opslag je op je huidige Mac in gebruik hebt, kun je zien door te gaan naar Systeeminstellingen > Algemeen > Opslag. Ruim je Mac eerst lekker op en kijk dan naar hoeveel ruimte je nu gebruikt. Tel daarbij op hoeveel je in de toekomst denkt nodig te hebben en houd daarbij een marge aan van minimaal 10% aan vrije ruimte die je nodig hebt om snel te kunnen blijven werken.

Op een rijtje

Als je een Mac gaat uitkiezen voor audio- en videobewerking let dan in ieder geval op de volgende punten:

  • Zorg voor voldoende rekenkracht voor jouw gebruik. Is dit professioneel gebruik kies dan voor minimaal een M3-chip.
  • Besparen op werkgeheugen is geen goed plan, je kunt het achteraf namelijk niet meer uitbreiden. Ga voor minimaal 16 GB, bij gebruik voor complexe taken kies je voor minimaal 24 GB.
  • Bedenk hoe en waar jij het liefste wilt werken. Dit bepaalt namelijk of je het beste kunt gaan voor een laptop of desktop en daar zit nogal wat (prijs)verschil tussen.
  • Voldoende opslag is een must, zeker voor audio- en videobewerking. De hoeveelheid data loopt namelijk al snel op. 512 GB is vaak het minimale, maar bepaal dit aan de hand van jouw verbruik, nu én in de toekomst

Advies op maat door Upgreatest

Kom je er toch niet uit? Wij geven je graag advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.

Neem contact met ons op


Onze Specialisten