Jaarlijks vind in juni de World Wide Developers Conference (WWDC) plaats. Een evenement van een week waarbij software ontwikkelaars door Apple worden uitgenodigd om allerlei nieuwe functies en mogelijkheden te ontdekken en uit te proberen. Deze week wordt afgetrapt met een keynote presentatie. Dit jaar ging het voornamelijk over nieuwe software voor de iPad, Mac en iPhone en kregen we uitgebreide voorbeelden van de mogelijkheden van Apple Intelligence. Het zijn er teveel om op te noemen dus in onderstaand artikel bespreken we de elf meest handige nieuwe functies uit de WWDC 2024 keynote.
Het bedieningspaneel, wat je opent als je met je vinger naar beneden veegt in de rechterbovenhoek van je thuisscherm, is in iOS 18 volledig aan te passen naar je eigen wensen. Je kunt niet alleen de iconen toevoegen vanuit de ‘Controls gallery’ maar ze ook aanpassen, verplaatsen of vergoten en verkleinen. Daarnaast wordt het ook mogelijk om gebruik te maken van meerdere groepen met knoppen zoals je favorieten, muziek, automatisering en podcasts.
Een andere handige nieuwe functie in iOS 18 is ‘Lock an app’. Hiermee is het mogelijk om bepaalde apps te beveiligen met Face ID. Zo kan iemand anders nooit bepaalde apps op jouw telefoon openen zonder toestemming. Je kunt apps in iOS 18 ook verbergen door een speciale map aan te maken. Deze map verschijnt alleen als jij de iPhone ontgrendeld met Face ID.
De derde grote upgrade is voor de Berichten-app. Apple heeft hier een behoorlijk aantal handige nieuwe functies aan toegevoegd. Dit zijn de vier voornaamste:
Tot nu toe kon je wel reageren met een icoontje als iemand een bericht naar je stuurde via de Berichten-app maar waren de opties nogal beperkt. iOS 18 geeft je de mogelijkheid om te reageren met elke emoji of sticker beschikbaar op je iPhone.
Een functie die eerder al toegevoegd werd aan Mail komt nu ook naar Berichten: uitgesteld verzenden. Hiermee kun je het verzenden van berichten dus inplannen voor een later moment.
Het wordt voortaan ook mogelijk om tekst op te maken met opties zoals schuingedrukt, dikgedrukt of onderstreept. Ook kun je verschillende animaties toevoegen aan je woorden of emoji’s. Deze worden in de meeste gevallen automatisch voorgesteld op basis van de woorden die je gebruikt.
Heb je geen bereik maar wil je toch een belangrijk bericht versturen? Met iOS 14 en nieuwer wordt het voortaan mogelijk om berichten te verzenden via een satellietverbinding.
Apple besteedt ook aandacht aan hun audio & home afdeling. Hierbij wordt het nieuwe tvOS met onder andere betere verstaanbaarheid en slimme ondertiteling aangekondigd. Wat wij vooral interessant vinden is de firmware update voor de AirPods:
Siri krijgt een betere integratie als het gaat om de bediening van de AirPods. Als je straks gebeld wordt en Siri vertelt je dit kun je door te schudden of te knikken het gesprek ophangen of opnemen. Ook wordt door middel van ‘Voice Isolation’ achtergrondgeluid beter verwijderd zodat je goed verstaanbaar blijft.
Op de iPad modellen met M1-chip en nieuwer, zoals de onlangs gelanceerde iPad Air en iPad Pro, vind je dit najaar iPadOS 18. De meeste nieuwe functies van iOS 18 komen hiermee ook naar de iPad. Met een paar opmerkelijk handige toevoegingen:
Waarom het zolang geduurd heeft is de vraag, maar de Rekenmachine-app komt eindelijk naar de iPad! En wel in een uitgebreide versie met extra functies voor het grote scherm en de Apple Pencil.Met het nieuwe ‘Math Notes’ wordt het mogelijk om sommen uit te rekenen door ze te tekenen. Als je bijvoorbeeld een = teken tekent of een lijn zet onder een rij met cijfers wordt de uitkomst van de som er automatisch onder gezet. Je kunt op deze manier ook grafieken toevoegen. Het grote voordeel is dat cijfers binnen de som makkelijk achteraf zijn aan te passen om verschillende uitkomsten te kunnen bekijken. Match Notes werkt zowel in de Notities- als in de Rekenmachine-app.
Met het nieuwe ‘Smart Script’ wordt de door jou met Apple Pencil geschreven tekst iets netter gemaakt zonder jouw handschrift te verliezen. Als je getypte tekst in je handgeschreven document plakt wordt dit automatisch aangepast aan je handschrift. Daarnaast kun je gemakkelijk stukken handgeschreven tekst selecteren en knippen of plakken én ruimte maken tussen woorden als dat nodig is. Tekst wissen kan door het door te krassen met de Apple Pencil.
Het nieuwste besturingsysteem voor de Mac gaat macOS Sequoia heten. De meeste functies van iOS 18 en iPadOS 18 komen hiermee ook naar de Mac. Verder zijn er nog twee hele handige nieuwe functies die we je niet willen onthouden:
Met het nieuwe ‘iPhone Mirroring’ kun je het scherm van je iPhone bekijken en bedienen vanaf je Mac. Je hoeft je iPhone dus niet eens meer op te tillen. Het toestel zelf blijft hierbij vergrendeld. Op deze manier kun je dus ook iPhone meldingen op je Mac ontvangen. Als je hierop klikt wordt het scherm van je iPhone automatisch zichtbaar op je Mac. Je kunt op deze manier ook gemakkelijk media toevoegen aan apps op de iPhone (zoals het uploaden van een foto op social media).
In macOS Sequoia wordt, op basis van de technieken die we kennen van de Apple Sleutelhanger, een nieuwe app geïntroduceerd: ’Passwords’. Hiermee kun je gemakkelijk je wachtwoorden opslaan en ordenen. Ze worden automatisch gesynchroniseerd tussen al je Apple apparaten. Eindelijk een fijne, ingebouwde wachtwoord manager voor macOS dus!
Het laatste deel van de keynote bestaat volledig uit aandacht voor Apple’s eigen AI-systeem: ‘Apple Intelligence’. Door allerlei handige AI-functies in te bouwen in macOS wordt het systeem nog slimmer. Denk aan suggesties en samenvattingen voor tekst als je aan het schrijven bent, het genereren van afbeeldingen en emoji’s en zelfs een ingebouwde ChatGPT-app die slim samenwerkt met de apps op je Mac. Helaas is Apple Intelligence voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar en voor ons dus nu nog niet heel bruikbaar. Toch zijn er nog twee functies, mede mogelijk gemaakt door AI, waar we mogelijk wél al eerder profijt van zullen hebben of die in ieder geval leuk zijn om alvast meer over te weten:
Siri is compleet opnieuw ontworpen. Zo is ze natuurlijker, relevanter en persoonlijker geworden. Je ziet geen icoon meer onderin in beeld, maar de hele rand om je telefoon licht op als je Siri activeert. Als je per ongeluk iets verkeerd zegt en jezelf verbetert snapt Siri dit en zal netjes antwoord geven. Je kunt contextueel vervolgvragen stellen (zoals ‘was schreef mijn moeder’ en vervolgens ‘bel haar op’ zonder weer haar naam te hoeven noemen) en je kunt ook vragen typen aan Siri in plaats van inspreken. Ook kan Siri voortaan helpen met het besturen van je iPhone als je niet weet waar een bepaalde functie te vinden is. Siri weet wat er op je scherm te zien is en zal dus ook antwoord kunnen geven op je vragen hierover.
Ook Mail gaat op een slimme manier gebruik maken van AI. Met ‘Rewrite’ kies je de beste versie van wat je hebt geschreven door middel van suggesties. Je kunt aangeven welke tone of voice je wilt gebruiken (vriendelijker of juist zakelijker bijvoorbeeld). Met ‘Proofread’ wordt de grammatica, spelling en woordkeuze gecontroleerd en ‘Summarize’ helpt je een korte versie te maken van wat je hebt geschreven. Door middel van ‘Smart Reply’ kun je snel en makkelijk een antwoord samenstellen met relevante informatie die je zelf kunt aangeven. En krijg je een enorme e-mail of bericht binnen dan heb je met één druk op de knop een samenvatting in je beeldscherm staan.
Naast bovenstaande updates kondigde Apple ook visionOS 2 voor Vision Pro, tvOS 18 voor Apple TV en WatchOS 11 voor Apple Watch aan. Deze en bovengenoemde updates worden voor alle gebruikers verwacht in het najaar van 2024.
Apple kondigde verschillende handige nieuwe functies aan tijdens de WWDC 2024 keynote. Hierboven vind je onze top 11. iOS 18 bevat voornamelijk een nieuw bedieningspaneel, een betere beveiliging van je apps en een grote make-over van Berichten. Daarnaast krijgen de AirPods een update. In iPadOS 18 vind je eindelijk de Rekenmachine-app en kun je gebruik maken van het slimme ‘Smart Script’. Het nieuwste besturingsysteem voor de Mac gaat macOS Sequoia heten en bevat onder andere ‘iPhone Mirroring’ en een Passwords-app. Met Apple Intelligence gaat Apple hun eigen AI-systeem uitrollen. Dit zal voorlopig nog niet in het Nederlands beschikbaar zijn. Wel wordt Siri een stuk slimmer en krijg Mail diverse nieuwe functies op basis van AI.
Kom je er toch niet uit? Wij geven je graag advies op maat. Stuur een mailtje of bel ons op, dan helpen we je verder.